user_mobilelogo

Afgelopen periode mocht ik bij een zorgorganisatie een aantal zelfsturende teams begeleiden. Vera Pijnenburg was teamlid bij een van die teams. Nu die periode erop zit, blikt zij terug en deelt haar ervaringen.

teamcoaching

‘Bij de komst van Yvonne verkeerde ons team best in zwaar weer. Dat was bijvoorbeeld te zien aan het hoge verzuimpercentage. Bovendien gingen we niet het gesprek aan met elkaar, maar trok iedereen een beetje zijn eigen plan. De bedoelingen waren wel goed van ieder individu, maar als team begrepen we elkaar niet goed. Toen we hoorden dat Yvonne geen zorgachtergrond had, hielp dat ook niet meteen mee om in een juichstemming te komen.’

We hebben elkaar nodig

‘Maar dat veranderde heel snel. Tijdens de eerste teamsessie vroeg Yvonne gelijk of iedereen iets aan de situatie wilde veranderen. Dat bleek het geval en vervolgens liet Yvonne ons via oefeningen zien dat we elkaar heel hard nodig hebben. Een voorbeeld van zo’n oefening is dat we in een kring een bal naar elkaar moesten overgooien. Je mocht niet naar de buurvrouw gooien en aan het eind moest iedereen aan de beurt zijn geweest. Als je dan kriskras door elkaar gaat gooien, kom je op het laatst in de knoop om iedereen aan de beurt te laten komen. We besloten om eerst afspraken te maken en een plan te volgen. Daarmee werd het opeens een stuk eenvoudiger. Yvonne liet ons hiermee inzien dat het beter is om over zaken te praten. We zijn van nature vooral doeners, dus we beginnen gewoon. Nu gaan we gestructureerder aan de slag. Met een plan van aanpak en een rolverdeling, zodat iedereen weet wat van hem verwacht wordt. Die aanpak werkt erg goed. Het was niet vingerwijzen, maar samen erachter komen dat je elkaar nodig hebt.’

Duurzaam resultaat

‘Een andere prettige bijkomstigheid van het vastleggen van onze afspraken is dat we elkaar  makkelijker kunnen aanspreken als afspraken niet worden nagekomen. Het hele team weet: we hebben die en die afspraken gemaakt, daar moeten we ons aan houden. Aan de andere kant krijgen we ook te maken met veranderende omstandigheden. De coronacrisis is daar een goed voorbeeld van. In het begin volgden de richtlijnen elkaar in rap tempo op. Een van die richtlijnen was om patiëntenzorg zoveel mogelijk af te bouwen. Enkele collega’s hadden daar moeite mee. Maar doordat we geleerd hebben om direct het contact met elkaar te zoeken, konden we als team een gezamenlijk besluit hierover nemen. Als dat vorig jaar was gebeurd, was deze uitkomst ondenkbaar.

Verschil met andere coaches

‘Binnen onze zorgorganisatie hebben we verschillende coaches meegemaakt, ieder met zijn eigen accenten. Wat ik erg prettig vind aan Yvonne’s werkwijze is dat alle zaken bespreekbaar zijn. Ik denk zelf altijd heel lang na om een oplossing te bedenken, maar soms kom ik er niet uit. Pas dan klop ik bij de teamcoach aan. Dan is het prettig als die de tijd neemt om naar je eigen oplossingsrichtingen te luisteren en vervolgens te bespreken waarom een bepaalde oplossing niet tot het gewenste resultaat leidt. Yvonne neemt je al een eind op weg. Ze neemt het niet over, maar denkt hardop met je mee en wijst je dan in een mogelijke oplossingsrichting. Dat werkt voor ons team heel fijn. We zijn al heel zelfstandig, dus als we dan met een probleem komen hebben we daar ook al lang over nagedacht. Dan helpt het als een coach samen met ons de eerste stappen zet in de zoektocht naar een oplossing.

Persoonlijk voordeel

Als team hebben we veel profijt gehad van Yvonne’s aanpak, maar persoonlijk heb ik ook het nodige opgestoken. Soms heb ik bijvoorbeeld last van het gedrag van een ander en weet ik niet hoe ik daarop moet reageren. Het gedrag van de ander kan ik niet veranderen, maar hoe moet ik dat dan aanpakken? Yvonne liet mij inzien dat het goed is om tegen de ander te zeggen wat zijn gedrag met mij doet. Andersom weet ik nu ook dat het voor een ander prettig is om te vragen wat mijn gedrag bij hem doet. Je leert elkaar daardoor beter te begrijpen en dan kun je ook samen verder. Ik kan wel zeggen dat ik de nodige stappen vooruit heb gezet met de coachingssessies.

Wil jij als individu of – net als Vera – met je team ervaren hoe het is om deze reis te maken en stappen vooruit te zetten in je ontwikkeling? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Share dit blog artikel

Submit to FacebookSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Gebroekerdijk 1

6101 VT Echt

M: 06-13118311

E:

 

Facebook 46LinkendIn 46

Erkend Coach

Logo StirLogo Insights Discovery

Bel me gerust op voor meer informatie