user_mobilelogo

Daar zat ik dan op 1 april 2020. Begin februari in goed overleg besloten om te stoppen met een grote klus niet wetende wat allemaal zou volgen. Nu drie maanden later blik ik terug op wat dit allemaal bij mij teweeg heeft gebracht. Ja, met mijn hoofd weet ik heel goed wat er gebeurt. Toch is het nodig om even afstand te nemen en te ervaren welk gedrag ik heb getoond. En ja, ik herken de stress die toesloeg…

bg spreuk 8

Hoe het begon

Vakantie! Samen met mijn man op wintersport, daarna de laatste zaken bij mijn opdrachtgever afsluiten en tegelijk verder met de mensen waarmee ik al in gesprek was, of mogelijkheden waren voor een traject (zowel voor teams als individueel). Mijn zus vroeg begin maart nog: ‘Jullie gaan toch zeker niet op vakantie, weet je wel wat er allemaal aan de hand is?’ Ik wuif het weg en zeg dat we er niet veel last van zullen hebben. We gaan immers skiën, niet après-skiën. Hoe naïef kun je zijn? Maar dan belt het hotel met de vraag wat we willen, alles gaat namelijk dicht. ‘Nou stort het geld maar terug, we boeken wel om.’ Nogmaals: hoe naïef kun je wederom zijn? We boeken om naar Oostenrijk want in Italië is echt wel iets loos. Naïef? Zie ik iets van een patroon? Wil ik de waarheid nog niet onder ogen zien? Is het besef er nog niet? Nee, niet echt dus.

Vakantie thuis, of…?

Winstersport in het buitenland wordt vakantie thuis. Geen probleem, het is lekker weer en er moesten toch ook nog een aantal administratieve klussen worden afgehandeld. Daar heb ik nu tenminste voldoende tijd voor.  En dan opeens is er de intelligente lockdown. De kinderen zijn thuis en het voelt zeker de eerste twee weken als nog meer vakantie. Maar dan komt het besef: klanten bellen af, teams stellen bijeenkomsten uit… Oei, wat nu?  Er moet iets gebeuren, want dit is niet binnen een paar dagen opgelost. En wat moet er dan gebeuren?

Stap naar online coaching

Eigenlijk is dat redelijk snel helder. Het virtueel overleg komt in een stroomversnelling en daarmee ook het online coachen. En daar waar ik altijd zei: ‘Nee, online coaching doe ik niet’, dient zich een keuze aan.  Blijf ik bij mijn standpunt of ga ik overstag? Maar als ik overstag ga, moet ik wel goed opgeleid en voorbereid zijn… Stress! Een geluk: er worden legio webinars aangeboden. Als ik wil, kan ik de hele week ervaring opdoen. Daar maak ik dan ook gretig gebruik van. Opnieuw stress! Na twee weken ervaring opdoen valt er weer een kwartje: Ik zit in de stressmodus.

Knopen doorhakken

‘Neem een besluit en ga zaken doen, Yvonne!’ Ik kan immers nog tien opleidingen of webinars volgen, uiteindelijk kom ik met dit uitstel niet tot datgene wat ik graag wil. Heeft het volgen van die webinars me dan niets opgeleverd? Jazeker, toch wel. Ik heb een ding duidelijk. Online teamsessies ga ik niet verzorgen. Als coach mis ik dan de onderlinge reacties op elkaar, de onderstroom. Dus dan alleen individuele sessies. Ik merk dat dat besluit meteen voor rust zorgt. En me ook aanzet tot actie in plaats van eindeloos blijven dubben. Wetende waar mijn valkuilen zitten, maak ik een kort plannetje. Wat is mijn doel? Waarom wil ik dit? Welke acties moet ik uitvoeren om dit doel te verwezenlijken? Hoe ziet het er dan uit? En wie kan helpen? De zaken niet ingewikkelder maken dan ze zijn en inderdaad: de eerste klant wil wel proberen.

Inmiddels heb ik ook deze manier van coachen omarmt en kan ik weer iets extra’s toevoegen voor mijn klanten. Tja, zo heeft elk nadeel ook z’n voordeel om maar eens iemand te citeren. En ja er moet soms iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Loopt het nu storm? Nee, nog niet en dat is logisch. Iedereen gaat anders om met veranderingen. Iedereen doorloopt zijn eigen proces. En dat maakt het – zeker in teams – extra ingewikkeld. Daar waar de een nog zit in de onzekerheid heeft de ander de nieuwe situatie al omarmt. Binnen een team is het goed om dat van elkaar te weten. En dan nog.

Ik weet het van me zelf, maar soms gaat de automatische reactie zo snel dat je even een reflectiemoment nodig hebt om je niet-helpende gedachten los te laten en met behulp van je kwaliteiten je wens om te zetten in werkelijkheid. 'De volgende keer…'

Share dit blog artikel

Submit to FacebookSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Gebroekerdijk 1

6101 VT Echt

M: 06-13118311

E:

 

Facebook 46LinkendIn 46

Erkend Coach

Logo StirLogo Insights Discovery

Bel me gerust op voor meer informatie