user_mobilelogo

Stress en werkgeluk zijn geen al te beste maatjes. Irritaties, frustraties, vermoeidheid, nervositeit: het heeft zelden een positief effect op je productiviteit of gedrag. Laat staan op je interacties en relaties. Maar waar de één stress van krijgt, haalt de ander zijn schouders voor op. En wat voor de één helpt om werkstress weg te nemen, werkt bij de ander juist averechts. Als je nu eens wist wat je nu energie geeft of juist stress veroorzaakt, kun je gefocust aan de slag met je persoonlijke groei. In dit artikel komen de stressfactoren voor de verschillende Insights Discovery kleuren: Helder Blauw, Vurig Rood, Stralend Geel en Zacht Groen aan bod. Op de individuele pagina’s vind je meer info over elke kleur.

stress herkennen

Stress bij Helder Blauw

Ik krijg stress van: een slechte voorbereiding, afgesneden bochten, afgedwongen spontane beslissingen, sociale afleidingen en te weinig informatie, logica of structuur.

Als ik gestrest ben dan: word ik heel kritisch, leg ik op alle slakken zout, word ik stug en ijzig, raak ik gefixeerd op details en rationele analyses.

Je kunt mijn stress wegnemen door: mij om feedback te vragen over hoe nu verder, mij gedetailleerde informatie en ondersteuning te geven, opnieuw te beginnen maar dit keer met een grondige analyse.

Stress bij Zacht Groen

Ik krijg stress van: gebrek aan respect, niet-onderkende gevoelens, onverwachte veranderingen, inbreuk op mijn normen en waarden, dreiging van conflict.

Als ik gestrest ben dan: word ik stil en trek ik me terug, zet ik mijn hakken in het zand, zak ik weg in passiviteit en eindeloze (zelf)beschouwing, word ik opstandig en principieel.

Je kunt mijn stress wegnemen door: begrip te tonen voor mijn gevoelens, echt naar me te luisteren en vertrouwen te herstellen, het werk even te laten en me rust te geven, mijn waarden en normen te respecteren.

Stress bij Stralend Geel

Ik krijg stress van: buitensluiting, afgewezen of vergeten worden, ingeperkte vrijheid, inflexibel of muggenzifterig gedrag, strakke procedures, afgezonderd werken.

Als ik gestrest ben dan: word ik overgevoelig, scherp en emotioneel, ga ik veel en hard praten, word ik chaotisch en ga ik bochten afsnijden, voel ik me verongelijkt.

Je kunt mijn stress wegnemen door: me alles eruit te laten gooien en dan pas verder te gaan, me bewegingsruimte of een uitweg te bieden, de spanning te breken met een grapje, de aandacht naar iets anders te verleggen.

Stress bij Vurig Rood

Ik krijg stress van: niet-doorgehakte knopen, controleverlies, gebrek aan leiderschap, passiviteit en traagheid, opgekropte emoties, te veel blabla.

Als ik gestrest ben dan: word ik ongeduldig, dominant, fel en veeleisend, ga ik in de aanval, schiet ik door in de controle, neem ik alles over, hou ik me niet meer bezig met gevoeligheden.

Je kunt mijn stress wegnemen door: me snel actie te laten ondernemen, me een beslissing te laten nemen, mij de touwtjes in handen te geven, me mijn standpunt te laten toelichten.

Share dit blog artikel

Submit to FacebookSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Gebroekerdijk 1

6101 VT Echt

M: 06-13118311

E:

 

Facebook 46LinkendIn 46

Erkend Coach

Logo StirLogo Insights Discovery

Bel me gerust op voor meer informatie