Om met een open deur te beginnen: het coronavirus heeft ons (werkende) leven behoorlijk op zijn kop gezet. Van de ene op de andere dag zijn we aan huis gekluisterd, zitten we continu op de lip van onze familieleden of huisgenoten en is face-to-face contact met collega’s (en familie en vrienden) nauwelijks mogelijk. Hoe lang dit nog duurt weten we niet, maar één ding weten we wel: we moeten er samen het beste van maken en elkaar helpen waar we kunnen. Hieronder volgen zes tips waarmee je goed kunt omgaan met de (gedrags)voorkeuren van jezelf en de mensen om je heen.
Tip 1: inzicht in jezelf en anderen
Iedereen reageert anders op de huidige omstandigheden, waardoor ook iedereen iets anders nodig heeft om goed te blijven functioneren. Dat heeft te maken met onze psychologische voorkeuren. Ik gebruik tijdens mijn coachingssessies vaak de methodiek van Insights Discovery, met de daarbij behorende kleuren: Helder Blauw, Vurig Rood, Stralend Geel en Zacht Groen. Ze geven je inzicht in je eigen reacties en helpen je om te begrijpen waarom andere mensen heel anders kunnen reageren. Ken jij je eigen voorkeuren en die van de mensen waarmee je nu in één huis zit of virtueel moet samenwerken? Als je dat wel weet kun je makkelijker rekening houden met elkaar.
Tip 2: Afstemmen en verbinding maken
Het geheim voor elke goede relatie? Stem je gedrag af op de ander. Dit betekent dat je in je gedrag rekening houdt met wat de ander prettig vindt. Let op: dit betekent niet dat je het de ander alleen maar naar de zin moet maken en het staat haaks op wat velen als tegeltjeswijsheid proclameren: behandel de ander zoals je zelf wilt worden behandeld. Beter kun je zeggen: behandel de ander zoals de ander wil worden behandeld. Je laat ermee zien dat je de behoeften van de ander erkent, dat je hem waardeert en respecteert om wie hij is. De ander zal zich daardoor meer op zijn gemak voelen bij je en beter op je reageren. Je kunt nog steeds niet in iemands hoofd kijken, maar je kunt wel leren om de voorkeuren van een ander te herkennen. Zodat je effectief kunt inspelen op wat de ander fijn vindt of nodig heeft.
Tip 3: Blijf goed communiceren
Thuiswerken is de laatste jaren normaler geworden. Maar er is een groot verschil tussen thuiswerken omdat je ervoor kiest, en thuiswerken omdat het moet. Vaak werden thuiswerkdagen besteed aan werkzaamheden die veel concentratie vereisen. Nu moeten we ook virtueel overleggen, samenwerken, problemen oplossen en knopen doorhakken. Waar vroeger een bilateraal aan de koffieautomaat volstond om iets af te stemmen, is daar nu een overleg op afstand voor nodig. Het belang van goede communicatie en sterke relaties tussen teamleden en collega’s is daarmee belangrijker dan ooit. Ook voor virtueel communiceren geldt: rekening houden met de voorkeuren van je gesprekspartner(s) kan de effectiviteit aanzienlijk vergroten.
Tip 4: Geef elkaar feedback
Zelfs met goede communicatie, blijft het een hele uitdaging om iedereen betrokken te houden en ervoor te zorgen dat iedereen de juiste dingen doet. Daar komt bij dat veel mensen niet gewend zijn om op afstand te werken en daardoor behoorlijk onzeker kunnen zijn: doe ik het wel goed? Doe ik genoeg? Dit zijn vaak dezelfde mensen die zich tijdens een virtuele meeting op de achtergrond houden en later zeggen (of alleen maar denken) dat ze zich niet gehoord voelen. Juist nu is dat funest voor het onderlinge vertrouwen. Blijf elkaar daarom feedback geven.
Tip 5: Omgaan met verandering
Net zoals iedereen anders omgaat met de huidige situatie, gaat ook iedereen anders met verandering om. De één krijgt last van angst, stress en somberheid, een ander schiet in de actiemodus. Weer iemand anders leeft door alsof er niks aan de hand is. Hoe hou je het hoofd koel? Hoe bewaar je de controle? Hoe blijf je productief? Een pasklaar antwoord kunnen we niet geven. Een eerste stap richting effectief mee-veranderen wel: inzicht in hoe jij met verandering omgaat en wat je sterke punten en uitdagingen zijn.
Tip 6: Neem stress weg
Tussen alle onzekerheid in, gaat het werk gewoon door. Of je je nou vooral zorgen maakt om je gezondheid of die van je dierbaren, vreest voor het voortbestaan van je bedrijf of gewoon knettergek wordt van het thuiswerken: het zal de komende tijd gepaard gaan met een flinke dosis stress. Het kan enorm helpen als je stressgedrag bij jezelf en anderen kunt herkennen. Als je weet waar iemand stress van krijgt, hoe dat stressgedrag eruitziet en wat er nodig is om die stress weg te nemen kom je al een heel eind.
Samen moeten we er het beste van maken en elkaar helpen waar we kunnen. Zeker in deze tijd van het coronavirus is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te denken aan je gezondheid. Blijf gezond!