user_mobilelogo

Een leven lang leren en ontwikkelen krijgt al meerdere jaren veel aandacht. Voor de politiek is het een speerpunt dat mensen langer doorwerken en organisaties willen – op een krappe arbeidsmarkt – nieuwe medewerkers aan zich binden met veel ontwikkelmogelijkheden. Toch ervaar ik in de praktijk dat dit niet altijd van de grond komt.

 levenlangleren

Meer opleidingsruimte

Vooropgesteld: het is absoluut waar dat meer mensen bezig zijn met loopbaanontwikkeling en dat er meer budget is gekomen voor loopbaanontwikkeling. Je kunt grofweg zeggen dat zowel het budget als het aantal mensen met een loopbaanbudget de afgelopen vijf jaar is verdubbeld. Dat is een uitstekende zaak, als je het mij vraagt. Tegelijkertijd geeft 64% van de werkgevers aan dat opleidingsbudgetten niet (volledig) worden gebruikt. En dat vind ik zonde.

Als teamcoach zie ik dat ook terug. Opleidingsbudgetten worden niet (volledig) gebruikt. Een reden daarvoor is dat de verantwoordelijkheid voor het gebruik van die budgetten ligt bij de medewerkers. Om gebruik te kunnen maken van het budget moet de medewerker een plan indienen bij zijn leidinggevende en daar zien veel medewerkers tegenop. Dat plan komt later pas aan bod. De eerste vraag die een medewerker zich moet stellen is: ‘waarom wil ik mijzelf ontwikkelen?’. Als leidinggevende is het daarom verstandig om op een aantal momenten samen met je medewerker te reflecteren op zijn werk en te kijken naar de ontwikkelingen. Een medewerker gaat pas een plan schrijven als hij de urgentie voelt om iets te veranderen.

Beginnen bij het begin

Je kunt medewerkers binnen je organisatie helpen door te benoemen wat er in de toekomst verandert binnen de organisatie. Op welke termijn verwacht je dat die veranderingen plaatsvinden? En wat verwacht je van je medewerkers dat zij doen met die veranderingen (welke consequenties hebben die veranderingen voor hen)?

Schakel hulp in

Minstens zo belangrijk als de veranderingen met elkaar te delen is het om de veranderingen te bespreken met je medewerkers. Zet ze zelf aan het denken door gesprekken met ze te voeren. Veel leidinggevenden vinden dat een lastige stap. Ze zien er tegenop om het gesprek met de medewerker over zijn toekomst te voeren. Terwijl dit voor de medewerker juist ontzettend belangrijk is. Bedenk dan dat je daarbij de hulp van een coach kunt inroepen. Ik help medewerkers van uiteenlopende organisaties om te kijken waar hun ontwikkelkansen liggen. En behalve dat ik dat voor medewerkers individueel doe, is mijn meerwaarde dat ik dit net zo goed voor complete teams doe.

Persoonlijke aandacht

Uiteindelijk wil iedereen namelijk hetzelfde: dat de mensen in je organisatie merken dat zij ertoe doen. Dat zij een waardevolle bijdrage leveren aan het totale proces. Dat vraagt om toegankelijkheid vanuit leidinggevenden en management. Er gaat voor medewerkers niets boven persoonlijke aandacht.

Share dit blog artikel

Submit to FacebookSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Gebroekerdijk 1

6101 VT Echt

M: 06-13118311

E:

 

Facebook 46LinkendIn 46

Erkend Coach

Logo StirLogo Insights Discovery

Bel me gerust op voor meer informatie