user_mobilelogo

Onlangs stuitte ik op het interessante proefschrift van Hannah Berkers dat laat zien dat werknemers niet altijd taken uitvoeren die bij hen passen. Ze zijn er misschien wel goed in geworden (ze hebben de benodigde competenties ervoor), maar het reflecteert niet wie ze zijn (het past niet bij hun talenten). Een interessant onderwerp waar ik tijdens coachingsessies ook veel aandacht aan besteed. Wat is het verschil tussen talent en competent en waarom is het belangrijk om dat verschil te kennen?

 

kiezen2

Verschil talent en competentie

Talent kun je definiëren als een aangeboren aanleg of begaafdheid. Talent zit in je en het kost je relatief weinig moeite om met je talent aan de slag te gaan.
Competent ben je als je de vaardigheden hebt om iets goed uit te voeren. Je kunt je een competentie uitstekend eigen maken zonder dat je er direct een uitzonderlijk talent voor hebt. Dat laatste brengt een risico met zich mee. Je kunt ergens wel goed in zijn omdat je bepaalde competenties hebt ontwikkeld, maar op de lange termijn loop je het risico dat de taken die je uitvoert niet bij jouw persoon passen.

Eigen ervaring

En dat kan je energiebalans verstoren. Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden. Toen ik boventallig raakte koos ik voor de zekerheid om intern op een andere functie te solliciteren. Een functie waarvoor ik de competenties bezat, maar waar mijn hart niet sneller van ging kloppen. Toen ik later te horen kreeg dat ook deze functie over niet al te lange tijd kwam te vervallen, nam ik het besluit dat ik eerder al had moeten nemen: ik koos voor mezelf. Wat wil ik? De eerste stap was om rust te nemen, dicht bij mezelf te blijven en op zoek te gaan naar datgene waar ik echt enthousiast van werd. Bij mij heeft dat er uiteindelijk toe geleid dat ik mijn eigen praktijk ben begonnen. Ik heb een besluit genomen: gekozen voor mijn talent. En dat gun ik iedereen. Het lucht namelijk op, geeft je veel meer rust. Het zetten van die eerste stap is ontzettend lastig. Je moet loslaten wat je tot dan toe als vertrouwd hebt ervaren. Het is lastig maar heel erg de moeite waard.

Wees bewust van je talenten

Het is dus verstandig om bij jezelf na te gaan waar je talenten liggen. Waar krijg je energie van? Wat kun je oneindig lang volhouden? Wat vind je zo leuk dat je de tijd en ruimte om je heen vergeet? Als je dat van jezelf weet, ken je je talent. En als je je talent kunt inzetten in je werk, kost werken je veel minder energie. Sterker nog: het werken zal je juist energie opleveren. Je werkt vanuit je flow en kunt oneindig doorgaan.

Weet je zelf (nog) niet precies waar jouw talenten liggen, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Mijn talent is het om bij jou te ontdekken waar je talenten liggen en die samen te zoeken.

Share dit blog artikel

Submit to FacebookSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Gebroekerdijk 1

6101 VT Echt

M: 06-13118311

E:

 

Facebook 46LinkendIn 46

Erkend Coach

Logo StirLogo Insights Discovery

Bel me gerust op voor meer informatie